- Kalorifer Isıtma Sistemi
- Peteklerin Havası Alınırken Kombi Açık Olmalı mı?
- Kaloriferin Havasını Alma İşlemi Nasıl Yapılır?
- Havanın Bittiği Nasıl Anlaşılır?
- Alüminyum Kalorifer Peteklerinin Havası Nasıl Alınır?
- Peki, Başka Şekilde Kaloriferden Hava Nasıl Alınır?
- Yerden Isıtma Sistemlerinde Karşılaşılan Problemler
- Petek Temziliği Nasıl Yapılır?
Kalorifer Isıtma Sistemi
Genel olarak herkes tarafından kullanılan iki sistem bulunmaktadır. Bu sistemlerden biri yerden ısıtma diğeri ise kalorifer sistemidir. Genellikle daire tarzı yerlerde tercih edilen sistem kalorifer ısıtma sistemidir. Bu sistem sayesinde odalar oldukça kolay ve eşit olarak ısıtılabilmektedir. Kış aylarında çalıştırılan peteklerde bazı dönemlerde üst kısımlarda ısınamama problemi yaşanabilmektedir. Kombi çalıştırıldığında bu sorunun tüm peteklerde rastlanabilen bir sorun olması mümkünken bazı sorunlarda ise sadece bir iki petekte de meydana gelebilmektedir. Bu problemlerin ilk ve en sık rastlanan nedeni peteğin yapmış olması olabilmektedir.
Peteklerin Havası Alınırken Kombi Açık Olmalı mı?
Kalorifer tesisatında hava bulunması durumunda peteklerin purjör’ünden hava alma işlemi gerçekleştirilir. Hava alma işlemini tüm petekler için yapmak gerekir. Bu işlem esnasında kombinin açık olması zorunlu değildir. Yine de hava alma işlemi esnasında kombinin çalışır vaziyette olmasında fayda var.
Kaloriferin Havasını Alma İşlemi Nasıl Yapılır?
Kalorifer sistemi kullanan birçok tüketici peteklerde oluşan bu problemle ilgili nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini bilmemektedir. Hava almanın meydana geldiği yer genel olarak peteğin sağ üst köşesinde meydana gelmektedir. Bu üst köşeye purjör adı verilmektedir. Purjör kör tapa olarak bilinmektedir. Purjör olarak bilinen bu kör tapa peteğin havasının alınmasını sağlamak adına kullanılan yerdir. Yani, peteklerinizin havasının alınma işlemini buradan yapmamız gerekmektedir.
Kalorifer sisteminde meydana gelen havayı alabilmek için ilk olarak bir pürjör anahtarına sahip olmamız gerekmektedir. Purjör anahtarının purjör kör tapasının başlığına takarak sola doğru çevirdiğimizde orada bulunan ufak delik yolu ile hava dışarıya doğru çıkacaktır. Söz konusu hava tahliye işlemini yaparken kombinizin suyunda eksilme meydana gelecektir. Bu nedenle kombinize su tamamlamaya dikkat etmeliyiz.
Havanın Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Kalorifer sisteminde meydana gelen havanın boşaltılması işin purjör kör tapayı purjör anahtarını kullanarak açtığınız zaman hava hızla boşalır. Havanın bitip bitmediğini su gelmesi ile anlayabiliriz. Yani sistemde bulunan hava tamamen boşaldığında ardından su gelir. Su geldiği zaman petekte bulunan havanın tamamen boşaldığından emin olabiliriz.
Purjör anahtarınızın olmaması durumunda bunu en yakınınızda bulunan bir nalbur dükkânından kolayca temin edebilirsiniz. Peteklerde oluşan havanın boşaltılması için kullanabileceğiniz en uğraşsız ve en kısa yöntem budur.
Ancak, purjör anahtarı temin edemediğiniz durumlarda düz bir tornavidayı purjör anahtarı çizgisine sokarak dikkatlice çevirdiğinizde aynı işlevi görebilmektedir. Bu şekilde peteklerinizde oluşan havayı boşaltma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Alüminyum Kalorifer Peteklerinin Havası Nasıl Alınır?
Bu konuda da birçok kişinin merak içersinde olduğunu tahmin edebiliyoruz. Bu nedenle bu konuya da geniş bir yer verdik. Alüminyum kalorifer peteklerinde oluşan havayı boşaltmak için de yukarıda bahsettiğimiz aynı yöntemleri kullanıyoruz. Yani bir purjör anahtarı ya da tornavida yardım ile purjör kör tapayı açıyoruz. Ancak hava boşaltılması esnasında garip bir durum ile karşılaşılmaktadır. Çünkü alüminyum peteklerden hava alma işlemi için purjör kör tapa açıldığında hava tamamen boşaldıktan sonra gelen su direk olarak peteğin içinden yere akmaktadır. Yani panel peteklerde olduğu gibi gelen suyu bir kaba boşaltamayız. Bu sebeple de alüminyum kaloriferlerden hava alma işlemi yaparken altına mutlaka leğen tarzı bir şey koymaya dikkat etmek gerekir.
Peki, Başka Şekilde Kaloriferden Hava Nasıl Alınır?
Bu anlamda yapılabilecek son işlem purjör kör tıpayı oldukça yavaş olarak gevşetmektir. Ancak bunu tek başınıza yapmanız asla tavsiye edilmemektedir. Uzman biri aracılığı ile bu işlemi yapmadığınız takdirde tapa yerinden çıkabilir. Bu nedenle de etraf zarar görebilir.
Eğer peteğinizin alt kısmı yanmıyor ancak üst kısmı yanıyorsa yine hava almayı deneyebilirsiniz. Ancak bunun pek etkisi olmayabilir. Çünkü hava boşaltma esnasında hava peteğin üst kısmına çıkacaktır. Yani hava suyun üst kısmında olacağı için boşaltmanın sadece üst tarafın sıcaklığına etkisi olacaktır.
Kalorifer peteklerinizin alt kısmı ısınmıyor ise bunun sebebi genel olarak hava kaynaklı olmayabilmektedir. Oluşan bir pislik nedeni ile de peteğiniz ısınmıyor olabilir. Bu tarz bir durum yaşandığı takdirde kombi yapması gereken devir daimini iyi bir performans göstererek yapamayacaktır. Yani peteklerinizin üst kısmına sıcaklık oldukça iyi ölçülerde gelirken alt tarafta tıkanıklık bulunduğu için aynı şekilde geçemez. Dolayısı ile de peteğinizin ısınmasında problem oluşur. Bu tarz bir problem ile karşılaştığınızda ise peteklerinizi makine ve kimyasal ürünler ile temizlemeniz gerekmektedir. Bu işlemi yaptığınız takdirde peteklerinizin beklediğiniz performans ile ısınmasını sağlayabilirsiniz.
Yerden Isıtma Sistemlerinde Karşılaşılan Problemler?
Hava sorunun yaşandığı bir diğer ısıtma sistemi ise yazımızın başında da belirttiğimiz üzere yerden ısıtma sistemleridir. Yerden ısıtma sistemlerinde herhangi bir petek olmaması nedeni ile hava alma süreci birçok kullanıcının kafasını karıştırmaktadır. Dağıtıcı kısım olan ve kollektör olarak bilinen yerde yine purjör kör tapaları mevcuttur aslında. Ancak hemen hemen hiçbir kullanıcının kollektörün olduğundan dahi haberi yoktur. Yani, kullanıcılar kollektörün nerede olduğuna dair bilgisiz oldukları için hava alma yönteminin uygulanabilirliği hakkında da bilgiye sahip olmazlar.
Purjör kör tıpalar her daim aynı mantıkla çalışmaktadır. Döküm peteklerde hava alma işlemi yaptırmak için kullanılan yöntemler de diğerleri ile birebir aynıdır. İşin özü bir tapanın olması ve söz konusu tapanın gevşetilmesi neticesinde sistemde buluşan havanın dışarı tahliye edilmesidir.
Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Kalorifer sistemi kullanıyorsanız en çok 2 ya da 3 yıllık periyotlar ile bakımını yaptırmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Petek temizleme yönteminde kullanılan en başarılı yöntem kimyasal ilaç ile petek temizlemesinin yapılmasıdır. Petek temizleme işlemi ile peteklerinizin içerisinde oluşan pas ve kirin tamamen giderilmesi için temizleme kimyasallarının kullanılması oldukça etkilidir. Ancak, söz konusu temizleme kimyasalları eşliğinde yapılan yıkama işlemleri sadece petek olan sistemlerde ve demir borularda uygulanabilmektedir.
Yerden ısıtma sistemi gibi petek bulunmayan kireç ve pasın oluşmayacağı sistemlerde kimyasal kullanılmasına gerek yoktur. Bu tarz sistemlerde genel olarak oluşan çamurlaşma nedeni ile suyun devir daim imkânı kısıtlanmaktadır. Bu nedenle hava basıncı ve yüksek su ile söz konusu çamurlaşma borunun dışına atılabilmektedir. Zemin ısıtma sistemlerden kullanılan hat oldukça uzun olduğu için uygulanacak basınç uzun hattı dolaşarak pisliği dışarı atmayı başarana kadar gücünü kaybeder. Bu sebeple hattınızın sonuna kadar basınçlı olarak temizleme işlemini gerçekleştirebilmeniz için güçlü bir makine kullanmanız gerekmektedir. Uzman bir kuruluş yardımı ile tesisat yıkama işlemlerinde kullanılan ropuls adı verilen makine ile hava ve su karıştırılarak istenilen aralıklar ile uygulanan darbe alttan yıkama sistemlerinin temizlenmesi için oldukça mükemmel bir makinedir. İşlemi yaptırdığınızda alacağınız sonuçlar gerçekten sizi memnun edecek yönde olacaktır. Yıkama sonrasında pis su çıkışı tahliyesi yapılacağı için çıkacak çamuru gözlerinizle görebilme imkânına da sahip olursunuz. Bu sayede yaptırdığınız temizlik tamamen içinize siner.
Kış günlerinin oldukça soğuk yaşandığı bu günlerde petek temizliğinizi daha da geç kalmadan yaptırmalısınız. Tüm bu ısıtma tesislerinizde oluşan arızaları gidermek adına alanında uzman bir kuruluştan yardım almanız oldukça önemlidir. Çünkü söz konusu firmalar işlerinde profesyonel ustalar ile çalışmaktadır. Ustalar teknolojinin sağladığı son model makinelerle ilgili aldıkları eğitimlerin yardımı ile sorunlarınızı yerinden sökmeden yapabilmektedir. Temizlemelerde kullanılan kimyasal ilaçlar çevreye zararı olmayan ilaçlarıdır. Bu ilaçların kullanılmasındaki asıl amaç radyatör tesisatlarınızın içinde meydana gelen pas, pislik, tortu, kireç gibi etkenlerin temizliğinin tam olarak yapılabilmesi ve işlem bittiktin sonra peteklerinizin tam verimle çalışmasının sağlanmasıdır.
peteğin sağ üst köşesinde purjör yok.kör tapa var .havasını nasıl alabilirim.ivedi cevap
merhaba,
peteğin alt ve üst vanasını kapatın, Üst vananın peteğe bağlantı rekorunu hafifçe gevşetin, sadece alt vanasını açıp hava tamamen çıkıp su gelene kadar havasını alın, su geldikten sonra gevşettiğiniz rekoru sıktığınızda hava tamamen alınmış olacaktır.