Kombiye su verme işlemi sık yapılan bir durum değildir. Çünkü kombi kendi kendine çalışan bir sistemdir. Bu durum ancak kombide bir sorun olursa yapılması gereken bir iştir. Peki, bu sorunlar neler olabilir?
- Kombi basıncı düşmesi durumunda,
- Radyatörlerin havası alındıktan sonra,
- Kombi filtresinin temizlenmesinden sonra,
- Kalorifer tesisatı bakımı yapıldıktan sonra
Yukardaki durumlar kombiye su verilmesinin sebepleridir. Kombiye su vermek için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edersiniz. Kombi basıncı 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapabilirsiniz.
Kombi basıncı belli bir seviyenin üstüne çıkarsa, kombide bulunan su tahliye hortumu(emniyet ventili) fazla suyu otomatik boşaltacaktır.
Petek Suyu Nasıl Boşaltılır?
Kombinin suyunu boşaltmak için birkaç neden olabilir. Kombi filtresinin temizlenebilmesi için kombinin suyunu boşaltmanız gerekir. Aksi takdirde kombi filtresinin tapasını çıkarırsanız su akacaktır.
- Bazı kombi markalarında, suyu boşaltmak için kombinin üzerinde kombi su boşaltma vanası bulunur. Ancak çoğu kombide, kombi tahliye vanası bulunmamaktadır.
- Kombinin üstünde kombi tahliye vanası yoksa eğer, banyoda veya balkonda kombi su boşaltma vanası bulunur. Kombi tahliye musluğunu açarak kalorifer tesisatı içindeki bütün suyu boşaltabilirsiniz.
- Eğer banyoda ve balkonda kombi su boşaltma vanası yoksa peteklerden suyu boşaltmanız gerekir. Bunun için, peteğin altına bir leğen koyunuz. Peteğin üstündeki vanayı kapatınız. Purjör anahtarı ile purjör vanasını açın. Petek içinde bütün su bittikten sonra, üstteki vanayı açıp leğeni doldurun. Bu şekilde kalorifer tesisatı içindeki bütün suyu boşaltabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken, bütün peteklerin vanaları açık olmalıdır. Kombi altındaki su tahliye musluğunun da vanası kapalı olmalıdır.
Kombi Su Basıncı Kaç Olmalı?
Kombilerin içinde bulunan pompa, sıcak suyu peteklere pompalayarak çalışır. Suyu peteklere pompalaması için suyun basıncının belli bir seviyede olması gerekir. En ideal kombi su basıncı 1,5 – 2 bar arasında olmalıdır. Kombi su basıncının daha düşük olması kombi pompasının daha sık çalışmasına neden olur. Bu durumda gereğinden fazla enerji harcamasına neden olur.
Daha yüksek olması durumunda ise; kombi pompasının fazla zorlanmasına neden olur. Bu durumda kombinizin ömrünü kısaltmasına sebep olur.
Ferroli kombimizin barı gün içinde sürekli düşüyor, tesisatta kaçak olduğunu söylediler. Yaptırana kadar kombiyi bu şekilde çalıştırmanın bir zararı var mı ve kombi çalışırken mi su basmalıyız yoksa kapattıktan sonra mı? Sağolun kolay gelsin.
Merhabalar ariston marka kombım su almıyor 1 barda sabit kaldı sorun ne olabilir tşk.
Peteklerdeki suyu aldıktan sonra vanaları kapalı iken kombiye su doldurmak istedim ama sular kombiden yerlere aktarı bunun sebebi sanıyorum teklerini kapalı olmasıydı doğru mu acaba
Kombiye su basma işlemini yaparken peteklerin vanasının açık olması gerekir. Aksi halde sizin yaptığınız gibi kombiye su bastığınız su sadece boruları doldurur ve basınç hızla yükselir.
Kombinin basıncı belli bir seviyenin üstüne çıktığında kombinin altında bulunan tahliye kısmından fazla suyu dışarı akıtır.
Kombiye su basma işlemini yapmadan önce bütün peteklerin vanalarını açmalısınız.