Özellikle kışın başımıza gelen bu sorunun birden fazla sebebi olmaktadır. Kombi suyu ısıtıyor petekleri ısıtmıyorsa bu tesisat sisteminizle ilgili bir durumdur. Genelde yılda bir kez kombi bakımının yapılmaması veya iki yılda bir tesisat bakımının yapılmadığı durumlarda ortaya çıkan bu sorun için evde kendi başımıza yapabileceğimiz çözümler bulunmaktadır. Ancak evde yaptığımız bu çözümlerin yetersiz kaldığı durumlarda profesyonel bir firmadan destek alınması gerekir.
Neden Petekler Isınmıyor?
- Kombi pompasından kaynaklanan bir sorun nedeniyle kombi suyu ısıtıyor petekleri ısıtmıyor olabilir.
- Petekler ısınmıyor ise, peteklerde hava olabilir.
- Peteklerin içinde tıkanıklık olabilir.
- Tesisat sisteminin borularında bir tıkanıklık olabilir
- Kombi ısıtmıyorsa, kombi içinde kireçlenme olabilir.
- Kombi basıncı düşük olabilir.
Gibi sorunlardan dolayı petekler ısınmıyor olabilir. Yukarıdaki sorunların bazılarını kendi imkânlarınızla çözebilirsiniz.
Kombi Pompasından Kaynaklanan Sorun
Kombi bakımı yılda bir kez yapılmalıdır. Bakım sayesinde kombinin verimli çalışması sağlandığı gibi kombinin ömrü de uzamış olur. Kombi çalışıyor petekler ısınmıyorsa kombi pompası ile ilgili bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu sorunun çözümü için yetkili servisi çağırmaktan başka çareniz yoktur.
Sorun: Peteklerde Hava Olması
Kalorifer peteklerinde hava olması en sık yaşanan sorunlardandır. Sık yaşanmasının yanı sıra, çözümü de çok basittir. Mekânda sadece bir veya birkaç peteğin ısınmaması ya da kısmen petek ısınmıyorsa hava olduğu anlamına gelir. Bunun nedeni petek içindeki havanın peteğin üst kısmında birikmesinden dolayıdır. Peteğin üst kısmında biriken havanın hacminden dolayı su yukarı çıkamamaktadır.
Çözüm:
Çözümünün çok basit olduğunu belirtmiştik. Her peteğin üstünde giriş çıkış vanasının yanı sıra, purjör vanası bulunmaktadır. Purjör vanasını; purjör anahtarı ile veya düz tornavida ile gevşeterek havanın çıkmasını sağlayabilirsiniz. Su akınca petek içindeki havanın bittiği anlaşılır. Havası olan bütün peteklere bu şekilde müdahale edebilirsiniz.
Sorun: Peteklerin İçinde Tıkanıklık Olması
Peteklerin içindeki suyun kombi pompası ile devir daim yapıldığını belirtmiştik. Bu devir daim ile su defalarca peteklerin içinde dolaşarak tekrar kombiye döner. Su petek içinde, peteğin panellerine sürtünerek zamanla peteğin iç yüzeyini aşındırır. Bu aşındırma sonucunda oluşan tortu ve balçık peteğin tabanına çöker. Tabana çöktükten sonra kombiden gelen sıcak su tortunun bulunduğu kısımdan geçemez. Böylece radyatörün bazı bölgeleri sıcak kalırken bazı bölgeleri soğuk kalır.
Çözüm:
Kendi çabalarınızla müdahale etmeniz zordur. Bunun için profesyonel bir firmadan destek almalısınız. Bu konuda uzman olan firmamız, petek temizleme cihazı ile tek bir noktadan müdahale ederek bütün tesisatın içini temizler. Ayrıca temizleme yapıldığı sırada, tesisat sisteminin borularında bulunan çatlakları da kapatmış olur. Kullandığımız özel kimyasal sayesinde, tesisat borusundaki bütün çatlakları kapatmış olur. Temizlikten sonra koruyucu kimyasal ile kalorifer tesisatının iki yıl sağlıklı çalışması sağlanmış olur.
Sorun: Kalorifer Borularında Tıkanıklık Olması
Tesisat sistemi içindeki tıkanıklık borular ile ilgilidir. Genellikle tesisat sistemi yapımı sırasında bazı yanlış uygulamalardan kaynaklanır. PVC borularına kaynak makinesi ile ek yapılır. Bazen fazla ısıtılan borular, ek yapıldıktan sonra borunun çapını daraltmaktadır. Böylece su bu bölgeden ya kısmen geçer ya da geçemez.
Çözüm:
Bu sorun ender görülen sorunlardan biridir. Bunun için tek tek bütün boruların kontrol edilmesi gerekir. Borular şap altında olduğu için kendiniz bir şey yapamazsınız. Firmamızı arayarak bu konuda bizden destek alabilirsiniz. Hiçbir yeri kırmadan termal kamera yardımı ile bütün tesisat sisteminizin kontrolünü gerçekleştirebiliriz.
Sorun: Kireçlenme
Hangi su olursa olsun kireçlenme yapar. Doğal olarak ısıtma sistemimizin içindeki suda zamanla kireçlenmelere sebep olur. Kireçlenmeler boru içlerinde olabileceği gibi kombi içindeki ufak kanallarda da olur. Kombi ısıtmıyorsa, kombi içindeki ufak kanallar kireç nedeniyle tıkanmış olabilir.
Çözüm:
Yıllık olarak kombi bakımı yapılırken bu sorun pek görünmez. Ayrıca düzenli olarak petek temizliği yapılırken, tesisat sistemine gönderilen koruyucu kimyasal sayesinde kireçlenmenin önüne geçilir. Sorun kombi içinde ise; mutlaka yetkili servisi çağırmalısınız. Sorun tesisat sisteminden kaynaklanıyorsa firmamızdan destek alabilirsiniz.
Sorun: Kombi Basıncının Düşük Olması
Kombi basıncı bazen kendiliğinden bazen de tesisat sistemi içindeki bir nedenden dolayı düşebilmektedir. Eğer kombi basıncı belli bir seviyenin altına düşerse kombi hata mesajı vererek çalışmayı durdurur. Bunu ancak peteklerin ısınmadığı zamanlarda fark edersiniz.
Çözüm:
Kombi basıncının düşmesi durumunda, kombi altında bulunan su takviye musluğunu açmanız gerekir. Su takviye musluğu şebeke suyuna bağlıdır. Sular kesik olursa kombi basıncını yükseltemezsiniz. Su takviye vanasını açarak kombiye su verirsiniz. Bar göstergesi 1,5 – 2 bar arasına geldikten sonra musluğu kapatarak bu sorununuzu çözmüş olursunuz.
Yukardaki sorunların yanı sıra bir diğer sorunda, kombiye uzak olan peteklerin ısınmamasıdır. Kombiye uzak olan peteklerin ısınmaması yukarıdaki sorunlarla ilgili değildir tamamen farklı bir durumdur. Kombi pompası yakın peteklere suyu defalarca pompalarken uzak olan peteklere birkaç kez pompaladığı için bu sorun meydana gelir. Bunun için reglaj ayarı yapmanız gerekir.
Sorun: Kombi Filtresinin Tıkalı Olması
Kombi filtresi, kombinin giriş kısmında bulunan, peteklerden gelen kirli suyun kombiye girmesini engelleyen bir filtredir. Kombi sürekli çalıştığı için bu pislikler zamanla filtrenin içini tamamen doldurur. Kombi filtresi dolduğu zaman kalorifer tesisatı içinde su sağlıklı olarak devir daim yapamaz.
Çözüm
Kombi filtresi sökülüp, çeşme altında elle veya kullanılmayan bir diş fırçası yardımı ile temizlenmelidir. Kombi filtresi, düzenli olarak temizlenirse kombi filtresinin tıkanmasının önüne geçilmiş olur. Böylece kalorifer tesisatı içindeki suyun sağlıklı olarak devir daim yapması sağlanmış olur.
Kombi sıcak su veriyor. Ancak kalorifer sıcaklığını 55 dereceye ayarladığım halde petekler ılık kalıyor. Kombi normalde 1-2 dakika boyunca ısıttığı suyu 25-30 saniye civarında ısıtıp devreden çıkıyor. Bu durumdan dolayı da peteklere yeterince sıcak su gitmiyor ve petekler ılık kalıyor. Sorun ne olabilir?
Kombi petekleri ısıtmıyor. Bu sabah fark ettim, normalde sorunsuz çalışıyordu. Bir anda olması çok tuhaf değil midir?
Kombi petekleri ısıtmıyorsa, kombinin basıncını kontrol edin. Kombi basıncı 1 bar civarındaysa ekranda hata kodu belirir. Bu durumda kombi çalışmayı durdurur ve kombi petekleri ısıtmıyor olur.
Biz yazın kombi bakımını yaptırdık. Ancak kombi çalışıyor petekler ısınmıyor. Normalde kombi bakımı yapılınca petekler sorunsuz çalışması gerekmez mi?
Kombi bakımı kombinin aksamının düzenli çalışması için yapılan bir çalışmadır. Oysa petek ve kalorifer tesisat bakımı hep ihmal edilir. Kombi bakımı için gelen servis personeli sadece kombiyi kontrol eder. Petekleri veya kalorifer borularını kontrol etmez.
Petek bakımı için kurumsal bir firmadan destek almanız gerekir. Firmamız 2003 yılından beri petek temizleme çalışması yaparak kalorifer tesisatınızın ömrünü uzatır.
Ne yaptıysam olmuyor kombi ısıtmıyor. Basınca da baktım herşey normal görünüyor ama petekler ısınmıyor.
Kombinin basıncında sorun yoksa, peteklerde hava olabilir. Peteklerin havasını kontrol etmeniz gerekir. Eğer peteklerde hava varsa kombi çalışıyor petekler ısınmıyor sorununu yaşarsınız.
Peteklerde hava yoksa petek içlerinde tıkanıklık olabilir. Bu durumda da petekler ısınmıyor olur. Petek içinde tıkanıklık varsa, petek temizleme çalışması yaptırmanız gerekir.
Merhaba kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyor. Bu neden kaynaklanıyor olabilir?
Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyorsa, kombi filtresi tıkanmış olabilir. Kombi filtresi uzun süre temizlenmese, peteklerden gelen tortular filtrede birikir ve suyun kombiye girmesini engeller. Kombi filtresi temizlenirse petekler tekrar ısınacaktır.
Kombi pompasından kaynaklı bir sorunda olabilir. Kombi pompasında sorun olursa, peteklere suyu pompalayamaz ve petekler ısınmaz. Yetkili servisi arayarak bu sorunu çözebilirsiniz.