Nadide ülkemizin bazı bölgeleri kış aylarında oldukça çetin bir soğukla karşı karşıya kalıyor. Her mevsimin kendine has güzellikleri olsa da, dezavantajlarıda oluyor ne yazık ki. Kış aylarında ortaya çıkan donmuş borular günlük yaşantıya oldukça etkiliyor. İşimiz gereği tüm tesisat problemleri ile karşı karşıya kalıyoruz, kış aylarında sıklıkla tesisatçı aramaya sebebiyet veren bir konudur donmuş su boruları.
Bu nedenle donmuş su borusu açma yöntemlerinden bahsetme gereksinimi duyuyoruz. Vereceğimiz bilgiler ile su borusu donunca ne yapılır gibi sorulara vakıf olmanızı sağlayacağız. En başta bilmeniz gereken konu donan su borusunun hemen çözülmeyeceğini bilmektir. Zira donan su borusu hattının ne kadarının donmuş olduğu bilinmez, hacim olarak ne kadar su donmuş ise o kadar çok çaba göstermeniz gerekir. Bizim böyle bir hizmet vermememizin nedeni ise donan su borusu hemen açılmaz ve bizde 1 gün boyunca borunun başında bekleyemeyeceğimiz için bu işi evde yaşayan kişinin yapması gerekir. Farklı tesisatçılar bu hizmeti verebilirler.
Donan Su Borusu Açma Yöntemleri
Kaynak Makinesi İle Akım Vererek Donan Boruyu Açma
Bu yöntem sadece metal borulara uygulanabilir. Kaynak makinesi aynı hat üzerinde belirli noktalara tutturularak elektrik akımı verilir. Elektrik akımı sonucu metal borular ısınarak donan su borularını çözmeye başlar. Düşük amper ve voltajda elektrik verilerek boruda ki buzun eritildiği söylenir ancak bu olay tehlikeli ve sonucu bilinmeyen bir yöntemdir. Su borusunda donma çözülmesi için bu yöntemi denemektense su borusu o halde kalsın daha iyidir. Çünkü işin sonunda can kaybı yaşanabilir. Unutmayın su borusu donmasını engellemenin en kolay yolu, donmasını engellemek için önlem almaktır.
Önemli : Öncelikle bu yöntemi çok özel haller dışında kullanmamalısınız. Kullanmak zorunda iseniz bu işte tecrübesi olan kişiler tarafından yardım isteyiniz. Ayrıca doğrudan elektrik akımı verilmemelidir.
Pürmüz İle Isıtarak Donan Su Borusunu Açma
Metal borularda genelde kullanılan yöntem pürmüz ile donan su borularının ısıtılmasıdır. Piknik tüplerine pürmüz başlığı takılarak donan su hattına alev tutulur. Böylece metal boruları ısıtarak donmuş sular erimeye başlar ve akışkan haline geri döner. Dediğimiz gibi bu işlem sadece demir borular için geçerlidir, günümüzde su tesisatlarında kullanılan borular plastiktir. Bu nedenle kullanılması zarar verebilir. Yine de ne yaptığınızı bilmiyorsanız bir sıhhi tesisatçı çağırın.
Düdüklü Tencere İle Donmuş Su Borularını Açma
Diğer bir yöntem ise düdüklü tencere ile açmaktır. Düdüklü tencereden çıkan buharı kullanarak donmuş su borusunu açmak mümkün olabilir. Öncelikle düdüklü tencerenin buhar çıkan kısmına bir hortum takılmalı. Ardından donmuş su borusuna en yakın musluklardan birinin ağzına hortumun diğer ucunu takın. Bu işlem sabır gerektirir, çünkü ne kadar süre içerisinde çözüleceği donan hattın büyüklüğü ile ilgilidir.
Yine de tüm çözümler birer uzman tesisatçılar tarafından yapılmalıdır. Ayrıca su borusu donduktan sonra değil donmadan önce tedbir alınmalıdır. Boru içerisinde su donması, donduktan sonra açması bir hayli uğraş gerektiren bir işlemdir. Bu tür bir problemle karşılaşmamak için tesisatınız döşenirken dışarıdan çekilmemesine dikkat edilmelidir. Eğer çekilmek zorunda kalırsa su borularının izolasyonu yapılmalıdır.
Su borusunun donması hava sıcaklığının 2-3 derecenin altına inmesiyle başlar. Donma esnasında genleşme meydana geleceğinden su sayacını ve tesisatın herhangi bir bölgesine zarar verebilir.
Tuz İle Donan Su Borusu Çözme
Donmuş su borusu dışarıdan çekilmedi ise, denenebilecek bir diğer yöntem de tuz ile buzu eritmektir. Tuzun buzları erittiği herkes tarafından bilinmektedir. Peki tuzu donmuş su borusuna nasıl koyabiliriz?
Bir kap içerisine bol tuz ve su dökerek karıştırılır, ardından borunun ağzına bir hortum bağlanır. Bu hortumun diğer ucuna huni bağlanır ve huni içerisine hazırlanan tuzlu su dökülür. Bu şekilde tuzlu suyun buzları eritmesi beklenir. Bu işlem duruma göre tekrarlanmalıdır. Aynı mantıkla sıcak su ile de yapılabilir.
Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek