Banyonun tavanı neden küflenir? Sorusunu hepimiz sormuşuzdur. Banyonun tavanında rutubet oluşması meydana geldiğinde küflenmede söz konusu olur. Genellikle su sızıntısından dolayı banyonun tavanında küflenme meydana gelir. Su sızıntısı tespiti yaparak küflenmeye kesin çözüm bulmak mümkündür.
- Banyonun tavanı kararıyor
- Banyonun tavanında boya kabarması
- Banyonun tavanı neden küflenir?
- Tavan küflenmesi nasıl önlenir?
Banyo Tavanı Kararıyor
Banyo tavanı kararıyor olmasının sebebi su veya su buharıdır. Banyolarda ve tuvaletlerde su tüketimi fazla olur. Su ihtiyacımızın büyük bir bölümünü banyolarda karşılarız. Bu nedenle su buharının en yoğun olduğu yer banyolardır.
Özellikle duş alındığı zaman sıcak su tüketildiği için en yoğun buhar bu zamanda oluşur. Dikkat ettiğinizde, banyoda buhar yoğunluğu soğuk mevsimlerde daha fazla olur. Bunun iki sebebi bulunur. Birincisi havalar soğuk olduğu için sıcak suyun derecesini yükseltiriz. Su daha sıcak olduğu için buhar oluşması daha fazla olur. İkincisi ise, havalar soğuk olduğu için banyonun içi de yaz aylarına göre daha soğuk olur. Su buharı da soğuk hava ile temas ettiğinde soğuyarak su damlasına dönüşür.
Banyolarda oluşan su buharı, banyodaki her cisme temas eder. Duvar ve zemin fayans olduğu için su buharından etkilenmez ancak tavanlar için aynı durum söz konusu değildir. Tavanlarda kullanılan boya, uzun süre suya maruz kaldığında kararmaya başlar. Normal şartlar altında, duşa kabinin üstünde bulunan tavanda kararma daha fazla olmaktadır. Bu kısım su buharı ile ilk temas eden yer olduğu için ve diğer kısımlara göre daha fazla su buharına maruz kaldığı için banyo tavanı kararıyor.
Banyo Tavanında Boya Kabarması
Banyo tavanında boya kabarması da çok sık meydana gelen sorunlardan biridir. Bununda sebebi elbette sudur. Banyodaki su buharı, banyo tavanının kararmasına sebep olduğu gibi boya kabarmasına da sebep olur.
Boya kabarmasının bir diğer sebebi ise; ani ısı değişikliğidir. Banyoda ısı değişkenliği çok sık yaşanmaktadır. Duş alındığı zamanlarda banyodaki ortamının ısı 10 °C kadar yükselebilmektedir. Bu ani ısı geçişleri boya kabarmasına sebep olur.
Boya kabarması, su sızıntısı yüzünden de olabilmektedir. Özellikle üst kat banyosunda su sızıntısı olursa alt katta banyo tavanında boya kabarmasına sebep olur.
Banyonun Tavanı Neden Küflenir?
Banyonun tavanı neden küflenir? Sorusunun cevabı şüphesiz rutubettir. Rutubet oluşması ani ısı değişkenliğinden olabileceği gibi üst katta meydana gelen su kaçağından da olabilmektedir.
Banyonun tavanının küflenmesi meydana gelmeden önce rutubet oluşmaktadır. Rutubet, banyolarda ve tuvaletler çok sık meydana gelir. Banyonun bir duvarı kör cepheye bakıyorsa ve kör cephede ısı yalıtımı yoksa bu kör cepheye bakan duvarda da rutubet meydana gelir.
Ancak çoğu ev sakini banyonun tavanı neden küflenir? Sorusunu sorarken üst daireden su kaçağı olabileceği ihtimalini düşünmez. Üst katta su kaçağı ihtimali hesaba katılmadığı için, banyonun tavanının küflenmesini engellemek için denedikleri çözüm yolları hep geçici olmaktadır.
Banyo tavanının küflenmesine çözüm ararken, üst kattan su kaçağı ihtimali de dikkate alınmalıdır. Üst katta, temiz su borusunda su kaçağı olursa zaten küflenme veya rutubet şeklinde ortaya çıkmaz. Suyun miktarı fazla olduğu için direkt alt katın banyosunun tavanında damlama şeklinde görülür. Bu durumda hemen su kaçağı olduğu anlaşılabilir.
Ancak üst katın banyosunda sadece temiz su boruları bulunmaz. Pis su boruları ve kalorifer boruları da bulunmaktadır. Temiz su boruları dışındaki bu tesisat borularındaki suyun miktarı daha azdır ve basıncı düşüktür.
Pis su borusunda su kaçağı olduğunda, alt katın banyo tavanında rutubet şeklinde görülür. Su sızıntısı devam ettiği sürece bu rutubet küflenmeye dönüşebilmektedir. Bu tür rutubet olayları, üst kat komşunuzun su tüketimine bağlı olarak değişebilmektedir. Üst kat komşunuz su tüketmeyi bıraktığında sizin banyo tavanında rutubet olması azalır. Özellikle sabah uyandığınızda, banyo tavanındaki rutubette azalma meydana gelir. Üst kat banyosundaki pis su borusunda sorun olduğunda ve alt kata su sızdığında, sızan suda kötü koku gelir. Bunun sebebi pis su borusunda çatlak olması ve lağım kokusunun o çatlaktan gelmesidir.
Kalorifer borularındaki su kaçakları da pis su borularındaki su sızıntıları gibidir. Aynı şekilde rutubet şeklinde görülür. Ancak pis su borularındaki su kaçağından farklı olarak suda süreklilik söz konusudur. Yani pis su borularındaki su sızıntısı, su tüketimine bağlıyken kalorifer borularında sürekli su sızıntısı olur. Bu su sızıntısı yavaştır uzun süre de fark edilmeyebilir. Normalde üst kat komşunuz kalorifer borusunda su kaçağı olduğunu fark edebilir. Kombi basıncı sürekli düşeceği için komşunuz bir sorun olduğunu anlayacaktır.
Tavan Küflenmesi Nasıl Önlenir?
Tavan küflenmesin önlemek için, bir beze çamaşır suyu dökerek tavanı silebilirsiniz. Ya da çamaşır suyunu küflü bölgeye püskürtürsünüz ve kuruduktan sonra bezle tavandaki küfü silebilirsiniz. Ancak tavana çamaşır suyu püskürttüğünüzde tavan boyası zarar görebilir. Hatta tekrar boyandığında boya tutmayabilir.
Bu tür geçici çözümler yerine küfün kaynağını araştırmanız daha kalıcı olacaktır. Tavandaki küflenme üst katın tesisatındaki su kaçağından olabilir. Su kaçağı ihtimalini düşünüp maliyetli olacağı için geçici çözüm arayan ev sakinleri vardır. Ancak su kaçağı tespiti sandığınız gibi bir maliyete sebep olmamaktadır.
Birçok yeni müşterimiz, evindeki su kaçağını tespit edeceğimiz zaman duvarları ve fayansları kıracağımızı sanır. Ancak günümüz teknolojisi sayesinde hiç ses dahi yapmadan su kaçağını tespit etmekteyiz. Kullandığımız cihazlarla, su kaçağı tespitini yeri gelir dinleme cihazı ile yeri gelir kameralı cihaz ile tespit etmekteyiz. Ayrıca firmamız su kaçak tespit fiyatlarını çok daha uygun fiyatlarla yapmaktadır.
Merhabalar iyi çalışmalar banyomda küf ve üst dairenin gider borusunun gözükmesi sebebiyle çirkin ve kötü bir görünüm var bundan asma tavanla kurtula bilirmiyim. Teşekkürler