Banyonun veya tuvaletin zemini fayans olmasına rağmen sürekli alt kata su sızıyorsa, fayans altından geçen tesisat borularında su kaçağı olabilir. Fayans altındaki tesisat borularının kontrol edilebilmesi için özel cihazlar kullanılmalıdır. Elektronik cihazlar ile fayanslar yerinden sökülmeden, fayans altından geçen tesisat boruları kontrol edilebilmektedir ve sorunlu olan kısa sürede tespit edilebilmektedir.
- Fayans aralarından alt kata su sızıyor olmasının nedenleri
- Fayanslardan alt kata su sızmasını nasıl engellerim?
- Temiz su tesisatın su kaçağı olursa
- Atık su borularında su kaçağı olursa
Fayans Aralarından Alt Kata Su Sızıyor Olmasının Nedenleri
Banyo ve tuvaletler, suyun bol kullanıldığı yerler olduğu için kat betonun sudan etkilenmesini önlemek amacıyla zemini ve duvarları fayansla döşenir. Fayanslar döşendikten sonra, fayansların birleştiği noktalar derz dolgu adı verilen özel bir kimyasalla kapatılır. Bu kimyasal ilaç, sudan etkilenmez ve suyu geçirmez. Bu sayede dairenin kat betonu sudan korunmuş olur.
Derz dolgular zarar gördüğü zaman fayans üstündeki su, fayansın altına geçmeye başlar. Peki, fayans arlarındaki derz dolgu dediğimiz kimyasal nasıl zarar görür?
Derz dolgu denilen kimyasalın zarar görmesinin en büyük nedeni temizlik malzemeleridir. Temizlikte özellikle kullanılan tuz ruhu, derz dolgunun en büyük düşmanıdır. Tuz ruhu hidrojen ve klor birleşiminden elde edilmiş güçlü bir kimyasaldır. Hemen hemen her şeyle kimyasal reaksiyona girebilir. Tuz ruhu fayanslara döküldüğünde, derz dolgu ile hemen reaksiyona girer. Bu reaksiyon sonucunda derz dolgu tahrip olur. Tuz ruhu kullanımı devam ettikçe nihayetinde derz dolgu özelliğini tamamen kaybeder ve fayansın altına su sızmasına izin verir.
Fayans aralarından alt kata su sızmasının bir diğer sebebi ise; fayansların çatlamasıdır. Kazara fayans üstüne düşen ağır bir cisim fayansın çatlamasına sebep olur. Fayansın çatlamasının bir diğer sebebi ise; fayans altına doldurulan dolgunun terazide olmamasıdır. Bir fayansın altında hafif bir boşluk bulunursa bile üzerine basıldığında çatlaması söz konusudur. Fayanstaki çatlak gözle görülemeyebilir ama yine de suyu sızdırır.
Yukardaki nedenler fayans aralarından alt kata su sızmasının sebepleridir. Ancak bu tür sorunlarda alt katın tavanından akan suyun sürekliliği yoktur. Fayansların üstünde su biriktiğinde alt katın tavanından su akıyor olur. Fayanslar kuruduğunda alt kata su sızması da durur.
Alt kata su sızmasının bir diğer sebebi ise tesisat borularıdır. Tesisat borularında bir çatlak veya kırık söz konusu olduğunda alt kata su akması kaçınılmaz olur. Tesisat borularının en çok geçtiği yer banyoda fayansın altıdır. Bu sebeple banyo zemini düşük yapılır. Borular döşendikten sonra dolgu yapılıp evin zeminine eşitlenir ve fayans yapılır.
Fayans altından geçen temiz su borularında delinme söz konusu olduğunda alt kata sürekli su akıyor olur. Bu tür bir sorun meydana geldiğinde kısa sürede fark edilir. Zaten su sayacı kontrol edildiğinde, tüm musluklar kapalı olmasına rağmen su sayacı dönmeye devam eder. Ayrıca, temiz su borularında su kaçağı söz konusu olduğunda derz arasından su çıkıyor olmasına da sebep olur.
Ancak en zor fark edilen sorun, pimaş borularında çatlak olmasıdır. Çünkü atık su borusunda bir çatlak meydana geldiğinde alt katın tavanından su akıyorsa bile sürekliliği yoktur. Banyoda su tüketimi olduğu zaman alt katın banyosunun tavanından su akıyor olur. Ayrıca, atık su borusunda bir çatlak söz konusu olduğunda, banyodan lağım kokusu gelmesine de sebep olabilir.
Fayanslardan Alt Kata Su Sızmasını Nasıl Engellerim?
- Banyodan alt kata su akmasını engellemek için fayans aralarındaki derz doldu denilen kimyasal kontrol edilmelidir. Eğer derz dolgu tahrip olmuşsa, yeniden derz dolgu yapılması gerekir.
- Banyodaki veya tuvaletteki fayanslarda bir çatlak söz konusuysa, yine derz dolgu yardımı ile bu çatlaklar kapatılabilir.
- Fayans altından geçen tesisat borularında bir çatlak veya kırık söz konusuysa, dairenin ana su vanasını kaparak su kaçağı tespiti yapan firma ile iletişime geçmelisiniz.
Firmamız, her tesisat sistemi için farklı cihaz kullanarak kırmadan dökmeden su kaçağı tespiti yapmaktadır.
Temiz Su Tesisatın Su Kaçağı Olursa:
Temiz su tesisatında su kaçağı olduğunda fayanslardan alt kata su sızıyor olması sürekli olur. Bu durumda su kaçağı tespiti yapılması şarttır. Firmamız, fayans altından geçen boruda su kaçağı olduğunda fayanslara hiçbir zarar vermeden su kaçak tespitini kısa sürede yapmaktadır.
Bunun için akustik dinleme cihazı kullanan firmamız, dinleme yöntemi ile su kaçağının sesini dinler ve noktasal olarak tespiti gerçekleştirir. Kullanılan cihaz kesinlikle gürültü yapmaz. Sessiz bir ortamda çalışma yapılır ve kısa sürede su kaçağı tespiti yapılır.
Atık Su Borularında Su Kaçağı Olursa:
Fayans altından geçen atık su borularında bir çatlak söz konusuysa, yine firmamız fayansa hiçbir zarar vermeden boruda çatlağın olduğu yeri tespit etmektedir. Kameralı görüntüleme cihazı ile atık su borusunun içi incelenir. Çatlağın veya kırığın olduğu yer kesin olarak tespit edilebilir.
Banyodan alt kata su sızıyorsa ve bu sorunla baş etmekte zorlanıyorsanız hemen firmamızdan servis talep edebilirsiniz. Ekiplerimiz bir saat içinde adresinize gelmektedirler. Evinizin hiçbir yerine zarar vermeden su kaçağı tespitini yapan ekiplerimiz, ufak çaplı onarımları da yapmaktadırlar.
Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek