Bina temelinden su çıkması ve bodrum katın su alması bir kaç sorundan kaynaklansa da en sık karşılaşılan durum ana gider hattının bakımsız olmasıdır. Bu sebeple ana gider hatlarının kontrol edilmesi gerekir ve müdahale edilerek sorun kaynağından çözülmelidir.
Bodrum Katı Su Basıyor
Çok katlı binaların kendilerine ait logar kuyuları bulunur. Ancak lağım boruları ve kanalizasyon kuyuları için hayati önem taşıyan bakımları yapılmamaktadır. Oysa her yıl düzenli olarak logar kuyuları ve ana gider hattı bakımları yapılmalıdır.
Binaların ana gider hattı tıkandığında en çabuk etkilenen binanın bodrum katı olur. Logar kuyusu tıkandığında, binanın gider hattının kullanıma bağlı olarak basınç meydana gelir. Bu basıncın etkisi ile en yakın nokta olan bodrum katta kirli su çıkışı meydana gelir. Tuvaletten dolayı bodrum katı su basıyorsa, binanın ana gider hattında tıkanma meydan gelmiştir.
Hepimizin bildiği gibi bodrum katları yerin altında olan katlardır. Bodrum katın duvarlarının neredeyse tamamı toprak altındadır. Toprak ile duvar arasında hiçbir engel yoktur. Yağmurlu havalardan sonra bodrum katı su basıyorsa, topraktan kaynaklı bir durumdur. Yağmurlu havalardan sonra toprak suya doyar. Bu su bodrum katın duvarlarının dibinde birikmeye başlar. Su zamanla duvardan içeri sızar ve bodrum katın duvarlarında rutubet oluşur veya bodrum katı su basar.
Bunu engellemek için; bina çevresine drenaj hattı yapılmalıdır. Drenaj hattı sayesinde, yağmurlu havalarda toprak içinde biriken fazla su drenaj borularına akar. Drenaj boruları toprak altına döşenen, üstü delikli borulardır. Topraktaki fazla su, borunun üstünde bulunan bu deliklerden boruya akar. Borunun diğer ucu ise kanalizasyon hattına bağlıdır ve suyu kanalizasyon hattına tahliye eder. Böylece bodrum katı sudan korunmuş olur.
Bodrum Kat Su Alıyor
Bodrum kat su alıyorsa, yukarıda belirttiğimiz drenaj hattının bina temeline yapılmadığı söylenebilir. Bina temeli atılırken drenaj hattı binaların temeli içinde yapılmalıdır. Çünkü yer altı suları bina temeline zarar verebilir. Aynı şekilde yağmurlu havalarda artan yer altı suları, bodrum katın su almasına sebep olabilir.
Bina yapılıp bittiği için artık drenaj yapmak mümkün değildir. Firmamız bu sorunun çözümü için, bodrum katın zeminine drenaj kuyusu yapmaktadır. Drenaj kuyusuna dalgıç pompa düzeneğini de yaparak, kuyu dolunca dalgıç pompa aracılığı ile suyun tahliye edilmesi sağlanır. Böylece yer altı sularının bodrum kat yerine bu kuyuya akması sağlanmış olur. Ancak temel yapılırken drenaj hattının yapılmasına göre daha maliyetli bir işlemdir ama binanın temelini sudan korur. Bodrum katın su almasını engeller.
Su Bina Temeline Zarar Verir Mi?
Su bina temeline zarar verir mi? Sorusu çok sık sorulan bir sorudur. Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
Suyun bina temeline zarar vermemesi için, bina temeli atılmadan önce harcın içine betonu sudan koruması için bir kimyasal ilaç koyulur. Bu kimyasal ilaç betonun sudan etkilenmesini önler ve uzun süre dayanmasını sağlar.
Alınan ikinci bir güvenlik önlemi ise, bina temeli yapılmadan önce drenaj yapılmasıdır. Drenaj sayesinde topraktaki fazla su tahliye edilir. Böylece bina alttan su alıyor olması engellenmiş olur.
Yan Binadan Gelen Su
Çok katlı binalar hayatımızın bir gerçeği haline gelmiştir. Ancak çarpık kentleşmede göz ardı edilmemesi gereken bir sorundur. Özellikle binaların bitişik olması bazı sorunları meydana getirmektedir.
Yan binanın logar kuyusu, diğer binanın bodrum katına göre yukarda kalabilmektedir. Yan binanın logar koyusunda meydana gelen bir su kaçağı toprağa süzülerek komşu binanın bodrumuna akabilmektedir. Yan binadan gelen suyun engellenmesi için komşu binanın ana gider hattı kontrol edilmelidir.
Firmamız; profesyonel ekipleri ile logar kuyusu temizliği, ana gider hattı temizliği, lağım borularındaki sorunları elektronik cihazlar ile tespit edip onarımlarını yapmaktadır. Yukarıda da belirtildiği gibi binaların logar kuyusu ve logar hattı bakımları yılda bir kez mutlaka yapılmalıdır. Yapılmadığı zaman daha büyük sorunlara sebep olur ve maliyeti arttırır.
- Firmamız kameralı görüntüleme cihazı ile logar hattını inceler.
- Logar hattındaki bütün sorunları tespit eder.
- Logar hattında tıkanma varsa, robot cihaz ile tıkanıklığı açar.
- Logar kuyusu dolmuşsa, logar kuyusu temizliğini yapar.
- Logar hattında çökme varsa; toprak kazılarak çöken kısım değiştirilir gerekirse yeni logar hattı döşenir.
Sizin de bodrum katı su alıyorsa veya yan binadan gelen suya çare bulamıyorsanız hemen firmamız ile irtibata geçebilirsiniz. Servis kaydı oluşturulduktan sonra en kısa sürede ekiplerimiz adresinize gelir. Hemen çalışmalara başlayarak sorunlarınızı kesin olarak çözüme kavuşturuyor.
Merhabalar evim iki katlı alt kat ambar şeklinde kışın yağmurlarla beraber evin alt katından su sızıntısı başlıyo nasıl bir yol izlememiz gerekir
Bu sorunun bir kaç nedeni olabilir izolasyon kaçakları veya yağmur borularındaki su sızıntısı bu yol açabilir izolasyon işlemleri kesin çözüm olmayacağı için öncelikli olarak su kaçağı tespiti yapılması gerekir kameralı su kaçağı tespit cihazları ile tespit işlemi yapılmalı herhangi bir su kaçağı varsa tam yeri bulunup onarımı yapılmalı. Yağmur giderleri ile ilgili bir su kaçağı yoksa izolasyon drenaj işlemleri için bir firmaya başvurmalısınız
Bina bodrumumuzun temelinden su gelmektedir su kuyusu ve içerden drenaj yaptırdık.kuyuya biriken suyu dalgıc pompa tahliye ediyor bodrum zemininde su kalmıyor bunlara ramen bina temelinin ilerki yıllarda durumu ne olur
İyi günler. Bzim bina temelden su çıkıyor çözüm var mıdır. Ayrıca su bina temeline zarar verir mi
Bina temelinden su çıkması, yer altı suları olabileceği gibi kanalizasyon kaynaklı bir sorun da olabilir.
Evet, su bina temeline zarar verir. Zamanla betonun çürümesine sebep olur. Çözüm için buradan net bir şey söylemek doğru olmaz. Gelip inceleme yapılarak çözüm önerileri sunulabilir.